تعمیر دنده اتوماتیک
تعمیرگاه تخصصی دنده اتوماتیک
گیربکس یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده ی خودرو است. در اینجا دو دلیل وجود دارد که چرا گیربکس اینقدر مهم است; اولی این است که هر موتور دارای سرعت محدودی است و نمیتواند بیش از آن سرعت ایجاد کند، و نکته دوم این است که گشتاور تولیدی هر موتور ثابت است و این گیربکس است که به افزایش سرعت خودرو کمک می کند. با توجه به اهمیت گیربکس در خودرو ، تعمیر به موقع گیربکس برای هر نوع خودرویی به سبب جلوگیری از خرابی سایر قطعات خودرو الزامی است.
تعمیر دنده اتوماتیک
دنده اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک، که در اصطلاح عامیانه افراد به آن جعبه دنده ی خودکار می گویند، نوع ابزار برای انتقال سرعت در انواع وسایل نقلیه خودرو است.
برخلاف گیربکس متعارف یا گیربکس های دستی، گیربکس های اتوماتیک به طور خودکار تغییرات دنده را مدیریت میکنند و دندهها را در هنگام حرکت خودرو تغییر میدهند، به طوری که راننده دیگر نیازی به انجام این کار ندارد.
گیربکس های اتوماتیک بعد از گیربکس های دستی و یا گیربکس مکانیکی طراحی شدهاند و برای حل مشکلات موجود در گیربکس دستی ایجاد شدهاند. یکی از بزرگترین مزایای گیربکس اتوماتیک این است که به طور خودکار دندهها را تغییر میدهد و وظایف راننده را کاهش میدهد، به طوری که راننده دیگر نیازی به مهارتهای جابجایی گیربکس ندارد و بیشتر بر رانندگی تمرکز دارد. برای تغییر دنده در گیربکس اتوماتیک، عواملی مانند وزن، سرعت و موقعیت خودرو متناسب با جهت حرکت خودرو هستند.
اما در گیربکس های دستی یا معمولی، با توجه به سرعت زیاد یا زمانی که چرخ دنده ها هماهنگی لازم را از نظر سرعت ندارند، و وقتی که گیربکس توسط یک راننده غیر ماهر حرکت داده می شود، باعث فرسایش سریع و تخریب قطعات گیربکس خواهد شد. با این حال، در گیربکس اتوماتیک، راننده به یک اهرم نیاز دارد تا دندهها و پدال گاز را تغییر دهد و با فشردن پدال گاز در گیربکس اتوماتیک، دندهها به طور خودکار تغییر میکنند.
تعمیر دنده اتوماتیک
اجزای تشکیل دهنده ی گیربکس
گیربکس اتوماتیک در خودرو اجزای متفاوتی دارد که هر یک از آنها دارای توابع مختص به خود میباشد. در ادامه، اجزای مختلف گیربکس را بررسی خواهیم کرد:
دسته دنده
دسته دنده یک میله فلزی است که در داخل کابین خودرو قرار دارد. همانطور که میدانید، موقعیت دندههای متفاوت در ماشین اشکال متفاوتی دارد، که به نوع خودرو و مدل ماشین بستگی دارد، اما عمدتاً به شکل H طراحی شدهاست.
میل ماهک
میل ماهک در زیر دسته دنده قرار دارد، این میله متصل به دسته دنده در یک طرف و چرخدنده در طرف دیگر است. انواع مختلفی از میل ماهک در خودرو وجود دارند ، از جمله میل ماهک دستی، الکتریکی، خلا و هیدرولیک.
ماهک
ماهک در خودرو یک قطعه ای به شکل کمان است، با حرکت ماهک دنده نیز به صورت کشویی حرکت و تغییر میکند. با جرکت ماهک چرخ دنده ها درخودرو حرکت می کنند و سرعت ماشین را تغییر می کند. به اندازه ماهک ها میله ی ماهک در خودرو وجود دارد.
کشویی دنده
کشویی دنده یکی دیگر از قطعات مهم در گیربکس اتوماتیک است که در داخل و خارج از آن شیارهای دارد. دندههای لغزش خارجی برای ارتباط با گیربکس و شیارهای داخلی قرار داده شدهاند تا با چرخ دندهها ارتباط برقرار کنند. اگر دنده تغییر میکند، ماهک روی شیار بیرونی کشویی قرار داده میشود و یک کشویی به دنده وصل میشود. در نهایت، کشویی و دندهها سرعت برابر خواهند داشت.
حرکت همزمان دو ماهک باعث از هم پاشیدگی اتومبیل میشود، که همزمان دو دنده گیربکس را وادار میکند تا در همان زمان وارد مدار شود، که به این معنی است که خروجی گیربکس دو چرخش متفاوت است، که عملاً غیر ممکن است. برای جلوگیری از نقص در گیربکس، یک مکانیزم محدود کننده ماهک طراحی شدهاست.
چرخ دنده ها در گیربکس
در گیربکس اتوماتیک، چرخ دندهها مهمترین اعضای گیربکس هستند، که براساس انتقال توان، شامل سه دسته از محور موازی، عمود بر محور و محور متنافر هستند. چرخ دنده ها همچنین به دو نوع براساس شکل فرم دندانه تقسیم می شوند که عبارتند از ساده و مارپیچ
تعمیر دنده اتوماتیک
انواع مختلف حالت های دسته دنده در گیربکس اتوماتیک
برای بررسی دسته دنده در گیربکس های اتوماتیک یگ خودرو که دارای جعبه دنده ی شش دنده را همراه با تمام حالات قرارگیری آن بررسی خواهیم کرد
دنده خلاص یا خنثی:
در این حالت، دندهها درگیر نشده و در موقعیت آزاد قرار دارند.
دنده یک :
با تکان دادن اهرم به سمت چپ، قطعهای که بنفش است بین دندههای یک و دو انتخاب میشود، و وقتی آن را به عقب هل میدهیم، دنده یک درگیر است.
دنده دو :
همانطور که در بالا اشاره کردیم، با حرکت اهرم دنده به سمت چپ، قسمت بنفش بین دنده یک و دو انتخاب میشود و با حرکت دادن به عقب، دنده دوم درگیر میشود.
دنده سه:
اگر اهرم در وسط قرار دارد، قطعه بنفش بین دنده ۳ و ۴ انتخاب میشود، و با هل دادن آن به جلو، دنده ۳ انتخاب میشود.
دنده چهار:
همانطور که در ارتباط با دنده ی سه گفتیم با حرکت میله دنده به وسط، قسمت بنفش بین دندههای یک و دو انتخاب میشود، و با هل دادن به عقب، دنده چهار عمل میکند.
دنده پنج :
با تکان دادن اهرم به سمت راست، قطعه بنفش بین دنده پنجم و دنده عقب قرار داده میشود، و دوباره با هل دادن اهرم به جلو، لوازم پنجم درگیر میشود.
دنده عقب:
اهرم را به سمت راست حرکت دهید و آن را بین دندههای پنجم و عقب قرار دهید و دسته را به سمت عقب وارد دنده عقب کنید.
توربین گیربکس چیست؟
به منظور درک عملکرد توربین گیربکس، باید گفته شود که وظیفه اصلی توربین، پمپ روغن برای انتقال قدرت از موتور به گیربکس، و به منظور سرعت بخشیدن به گیربکس، برای سرعت بخشیدن به عملیات شتاب لازم است.نقصهایی در این بخش باعث مشکلات زیادی مثل شتاب ماشین پایین، تغییر و ایجاد مشکلاتی در حرکت خودرو و حتی جلوگیری از حرکت و … میشود.
در این مقاله دنده اتوماتیک ، انواع آن و نکات مهم در تعمیر آن را بررسی کردیم دنده اتوماتیک از بخش های اصلی تشکیل دهنده ی گیربکس اتوماتیک است.