تعویض روغن گیربکس
سرویس روغن گیربکس
یکی از بخش های اصلی و اساسی در هر خودرو که در حرکت و شتاب خودرو نقش اساسی را ایفا می کند گیربکس است. گیربکس ها در طول زمان پیشرفت کرده اند و در حال حاضر اغلب گیربکس های موجود در بازار به صورت اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک هستند، یکی از مواردی که در سلامت گیربکس نقش مهم را ایفا می کند تعویض به موقع روغن گیربکس است. روغن گیربکس مانند روغن موتور باید در مراکز معتبر و توسط افراد متخصص سرویس و تعویض شود.
روغن گیربکس شما دائماً در تلاش است تا فشارهای وارد شده به گیربکس شما را کاهش دهد و آن را در اوج کار خود نگه دارد. اما مانند بسیاری از روان کننده ها، ممکن است در نهایت نیاز به تعویض داشته باشد، در غیر این صورت تجمع آهسته رسوبات می تواند منجر به مسدود شدن فیلتر روغن گیربکس شما شود و به طور بالقوه به اجزای آن آسیب برساند و در نتیجه تعمیرات هزینه بر باشد. در این راهنما، دستورالعمل های ساده و گام به گام در مورد زمان و نحوه بررسی و تعویض روغن و فیلتر دنده خود را مشاهده کنید تا مطمئن شوید گیربکس شما به بهترین شکل کار می کند.
اگر وسیله نقلیه یا ماشین آلات شما دارای سیستم نظارت بر عمر روغن نیست که به طور خودکار زمانی که روغن دنده شما نیاز به تعویض دارد به شما هشدار می دهد، دانستن زمان تعویض روغن دنده و فیلتر می تواند علم ناقصی باشد، اما راهنماهایی برای انواع مختلف خودرو وجود دارد:
گیربکس های اتوماتیک معمولاً فواصل تعویض روغن دنده بین 60000 تا 100000 مایل (96000 تا 160000 کیلومتر) دارند.
توصیه می شود فیلتر روغن گیربکس خود را همزمان با روغن تعویض کنید.
اگر نشتی گیربکس تعمیر شده است، پس از تعمیر همیشه روغن خود را تعویض کنید تا مطمئن شوید که به طور کامل پر شده است.
نحوه بررسی سطح روغن گیربکس
از آنجایی که این محدودهها بسیار زیاد هستند، یک راه خوب برای سنجش سلامت روغن، بررسی رنگ آن است. روغنهای جدید رنگهای روشن (معمولا قرمز) و نیمه شفاف هستند، اما با تحلیل رفتن یا تجمع رسوب، رنگ تیرهتری پیدا میکنند، شفافیت خود را از دست میدهند و در اثر اکسید شدن بوی سوختگی میدهند.
برای بررسی روغن گیربکس:
کاپوت را باز کنید و میله گیربکس را بیابید (محل آن باید در دفترچه راهنمای مالک نشان داده شود). اگر مدل شما یکی ندارد، احتمالاً مجبور خواهید بود اتومبیل خود را با استفاده از جک یا بالابر بالا بیاورید، سپس درپوش پرکننده گیربکس را که روی مجموعه گیربکس قرار دارد را به دقت بردارید.
میله اندازه گیری را از لوله پرکننده بیرون بکشید. اگر ماشین خود را بالا آورده اید، یک خط کش، پیچ گوشتی یا وسایل دیگر را برای نمونه گیری روغن در سیستم قرار دهید.
رنگ روغن را بررسی کنید.
اگر روغن شما قهوه ای تیره، سیاه یا صورتی روشن است (معمولاً به دلیل آلودگی آب)، پس باید آن را تعویض کنید. مایع نیمه شفاف قرمز قهوه ای اغلب کمی تخریب می شود، اما لزوماً به معنای نیاز به تغییر نیست. روغن گیربکس شما دائماً در تلاش است تا فشارهای وارد شده به گیربکس شما را کاهش دهد و آن را در اوج کار خود نگه دارد. اما مانند بسیاری از روان کننده ها، ممکن است در نهایت نیاز به تعویض داشته باشد، در غیر این صورت تجمع آهسته رسوبات می تواند منجر به مسدود شدن فیلتر گیربکس روغن شما شود و به طور بالقوه به اجزای آن آسیب برساند و در نتیجه تعمیرات پرهزینه ای به همراه داشته باشد. در این راهنما، دستورالعمل های ساده و گام به گام در مورد زمان و نحوه بررسی و تعویض روغن و فیلتر دنده خود را مشاهده کنید تا مطمئن شوید گیربکس شما به بهترین شکل کار می کند.
یک گیربکس شامل تعداد زیادی قطعات متحرک است. برخی از آنها در روغن غوطه ور می شوند و برخی از آنها پاشیده می شوند – یعنی روغن توسط سایر قطعات متحرک به آنها منتقل می شود.
روانکاری برای جلوگیری از تماس فلز به فلز، به عنوان مثال، بین دندانه های چرخ دنده طراحی شده است. نوع روغن مورد استفاده تا حدی به نوع چرخ دنده هایی که سازنده در جعبه دنده طراحی کرده است بستگی دارد.
همانطور که در موتور ، روغن باید قادر به تحمل دمای بالا باشد. افزودنی های ” فشار شدید ” در برخی از روغن های گیربکس به عنوان روان کننده های جامد روی دندانه های چرخ دنده زمانی که دما از حد ایمن روغن های معمولی بالاتر می رود، عمل می کنند.سطح روغن گیربکس نباید بین تعویض های معمول روغن در هر 30000 مایل (50000 کیلومتر) به میزان قابل توجهی کاهش یابد. اگر باید مقدار زیادی برای اصلاح سطح اضافه کنید، به دقت بررسی کنید که نشت داشته باشد
قبل از اینکه سطح روغن گیربکس را بررسی کنید ، خودرو را روی زمین صاف بایستید . در اکثر خودروها، دوشاخه پرکننده در کنار گیربکس به عنوان نشانگر سطح روغن عمل می کند، اما تعداد کمی از خودروها دارای یک میله گیربکس هستند .
هنگام انتخاب روغن گیربکس باید به نکات زیادی توجه کرد:
نوع گیربکس: ابعاد، فلزی که دندانه ها از آن ساخته می شوند، خواص لغزشی و نسبت دنده، پوشش باز یا بسته و غیره.
شرایط عملیاتی: بسته به میزان بار، ارتعاش و شوک، خواص ضد سایش و فشار شدید انتخاب روانکار را تعیین می کند.
دمای روغن سرویس: بسیار کم، متوسط بین 20+ تا 80+ درجه سانتیگراد، داغ در بیش از 80+ درجه سانتیگراد و شدید در بیش از 120+ درجه سانتیگراد.
اثرات احتمالی که محیط گیربکس ممکن است بر روان کننده داشته باشد: برخی از روغن ها دارای خواص ضد خوردگی برای حفظ طول عمر سیال در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت، گرد و غبار یا عناصر دیگر هستند.
اثرات احتمالی روانکار بر روی محیط گیربکس در صورت نشتی: ممکن است نیاز به تجزیه پذیری زیستی، درجه مواد غذایی یا عدم لک شدن باشد.
شرایط نگهداری: یک سیال مصنوعی که می تواند فواصل طولانی بین تعویض روغن ایجاد کند و سطوح بالایی از ایمنی عملیاتی را تضمین کند، می تواند منجر به صرفه جویی قابل توجهی در هزینه تعمیر و نگهداری شود.