تعمیر گیربکس سی وی تی CVT
در گیربکس سی وی تی (CVT) اصل چرخدنده بر اساس دو جفت مخروطی از دیسکهای اصطکاکی است که یک زنجیر یا یک مجموعه پیوند فشار روی آنها اجرا میشود. تعمیر گیربکس سی وی تی (CVT) باید با توجه به نوع گیربکس و ساختار خاص این گیربکس انجام شود. به همین دلیل است که تعمیر گیربکس سی وی تی (CVT) تنها در چند مرکز کوچک بهصورت تخصصی انجام میشود.
تاریخچه گیربکس سی وی تی (CVT)
برای مدت طولانی، گیربکسهای CVT در بین رانندگان وسایل نقلیه بسیار محبوب نبودند، زیرا صدای پسزمینه ناخوشایندی ایجاد میکردند. اگر راننده شتاب بگیرد، موتور زوزه میکشد و سرعت با تأخیر افزایش مییابد. این پدیده به دلیل تأخیر، «اثر نوار لاستیکی» نامیده میشود. گسترش گیربکسهای CVT در مقایسه با سایر گیربکسهای اتوماتیک پایین است.
بااینوجود، صنعت خودروسازی این فناوری این نوع گیربکس اتوماتیک را از دست نداده است همچنان از گیربکس سی وی تی در خودروهای مختلف استفاده میشود چرا زیرا پتانسیل خوبی برای صرفهجویی در سوخت در این نوع گیربکس وجود دارد. سازندگان آئودی و سوبارو بهویژه این گیربکسها را توسعه دادهاند و میتوانند نتایج بسیار خوبی از خود نشان دهند. هر دو سازنده به یک زنجیره پیچیده (زنجیره پیوند از Luk) و یک کنترل الکترونیکی بسیار خوب متکی هستند. در سوبارو این CVT Lineartronic و در Audi Multitronic نامیده میشود.
تعمیر گیربکس سی وی تی (CVT) در کرج
در طول تعمیرات اساسی، گیربکس اتوماتیک بهطور کامل جدا میشود و در معرض تمیز کردن کامل قرار میگیرد – تمام قطعات پوشیده تعویض میشوند. در صورت آسیب جزئی به گیربکس، تعمیرات هدفمند انجام میشود. تعمیرات با هزینه انجام میشود و فقط قطعات معیوب تعویض میشوند. تعمیر فقط برای گیربکسهایی امکانپذیر است که درجه آلودگی بالایی ندارند.
ما در نامبروان بهصورت حرفهای روغن گیربکس اتوماتیک شمارا بدون هیچگونه پسماند و رسوبی تعویض میکنیم. اگر روغن گیربکس بهسادگی تخلیه شود، کثیفی زیادی در مبدل گشتاور باقی میماند. این باقیماندهها دوباره به مدار روغن بازمیگردند و ممکن است دوباره مشکلات ایجاد شود.
تعویض دنده دوباره مانند ساعت کار میکند، عمر مفید گیربکس افزایش مییابد و میتوان از تعویض گرانقیمت گیربکس اتوماتیک شما جلوگیری کرد. توصیه میکنیم: روغن دنده خود را هر 100000 تا 120000 کیلومتر تعویض کنید.
علائم خرابی گیربکس
در گیربکسهای سی وی تی خرابی گیربکس معمولاً در صورت پاره شدن تسمه فشار میتواند بهطور ناگهانی و غیرقابلپیشبینی برای راننده از کار بیفتد، معمولاً آسیب به گیربکس از قبل خود را اعلام میکند. بااینحال، باید به علائمی که معمولاً بهصورت خفیف ظاهر میشوند، توجه کنید. فرآیندهای جابجایی سختتر میشوند، طولانیتر میشوند و ممکن است وقفههای قابلتوجهی درکشش ایجاد شود. در بدترین حالت، دندهها اصلاً درگیر نمیشوند یا به بیرون میپرند. سپس دور موتور ناگهان بالا میرود. همچنین به صداهای غیرعادی در هنگام خاموش و بدون حرکت بودن خودرو توجه کنید. . دندههای روغنی یا ترکخورده در هنگام انتخاب دنده بهصورت دستی نیز زنگ خطر هستند.
گیربکس سی وی تی (CVT) چگونه کار میکند؟
در اصل، یک گیربکس CVT از دو شفت تشکیلشده است که بر روی هر یک از آنها دو دیسک مخروطی شکل، بهاصطلاح واریاتورها، بهصورت لغزنده نصبشده است. نوک واریاتورها در مقابل یکدیگر قرار دارند و درنتیجه یک مقطع V شکل بین واریاتورها ایجاد میشود. شفت اولیه از طریق کلاچ به موتور متصل میشود. شفت دوم به دنده دیفرانسیل منتهی میشود. انتقال نیرو بین دو شفت از طریق یک زنجیره پهن و چند ردیفه انجام میشود. زنجیر بین متغیرهای هر دو شفت بدون لمس شفت قرار دارد. اگر فاصله بین متغیرهای یک شفت را تغییر دهید، ترجمه تغییر میکند.
هنگام شروع، متغیرها و در موج اول تا آنجا که ممکن است از هم دور میشوند. زنجیر به شفت نزدیک است. از طرف دیگر واریاتورهای شفت دوم تا حد امکان به یکدیگر نزدیک هستند. زنجیر از شفت دور است. این منجر به کاهش دنده مانند از یکدنده کوچک به یکدنده بزرگ میشود. برای افزایش سرعت، فاصله بین متغیرها در شفت اول کاهش مییابد و در شفت دوم افزایش مییابد. کاهش تبدیل میشود مانند یکدنده بزرگ به یک چرخدنده کوچک.
با تغییر مداوم نسبت، شفت دوم سریعتر میچرخد بدون اینکه شفت اول نیاز به چرخش سریعتر داشته باشد. موتور همیشه میتواند در محدوده قدرت بهینه کار کند. فقط زمانی که حداکثر نسبت انتقال گیربکس CVT به دست میآید، برای ادامه شتاب، دور موتور افزایش مییابد. انتقال نیرو از واریاتورهای شفت اول به زنجیر و از زنجیر به جفت واریاتور دوم اصطکاکی است. در گیربکسهای CVT مدرن، متغیرها بهصورت هیدرولیکی تنظیم میشوند.
وظیفه گیربکس سی وی تی
هر موتور احتراق داخلی با حداقل و حداکثر سرعت آن تعیین میشود. فقط گشتاور محدودی در این ناحیه موجود است. برای دور زدن این محدودیت مکانیکی، گشتاور و سرعت توسط گیربکس تبدیل میشود. از این گذشته، چرخها در سرعتهای بالا بسیار سریعتر از میللنگ میچرخند. از سوی دیگر، هنگام شتاب گیری، گشتاور بالایی لازم است. محدوده سرعت بین حداکثر گشتاور موتور و حداکثر خروجی آن بهعنوان محدوده الاستیک شناخته میشود و برای خودروهای سواری معمولی بین 2000 تا 4500 دور در دقیقه است. تبدیل توسط گیربکس به موتور اجازه میدهد برای کار در محدوده الاستیک، درحالیکه نسبت دنده سرعت و گشتاور موردنظر را متناسب با وضعیت رانندگی ایجاد میکند. گیربکس همچنین میتواند جهت چرخش را معکوس کند و امکان رانندگی معکوس را فراهم کند.
ساخت گیربکس سی وی تی CVT
درحالیکه جفت دندهها یا مجموعه دندههای سیارهای انتقال نیرو و شتاب کافی را در گیربکسهای دستی و گیربکسهای اتوماتیک پلهای تضمین میکنند – دندههای بزرگ با دندانههای زیاد به معنای گشتاور بالا و سرعت کم هستند – عملکرد داخلی یک گیربکس CVT بهطور قابلتوجهی متفاوت است. روی محور محرک، یا از طریق مبدل گشتاور یا کلاچ به موتور متصل میشود، بهجای آن جفت قرقره مخروط اولیه پیدا میشود. مخروطهای دایرهای متضاد روی شفت به هم نزدیکتر میشوند و با افزایش فاصله، مخروطیتر میشوند. تسمه، تسمه فشار یا زنجیر در موقعیت اولیه بین دو قرقره مخروطی در پایین قرار دارد. بااینحال، فشار روغن میتواند یک نوار را به نوار ثابت دیگر فشار دهد و تسمه محرک را به سمت بیرونروی دیوارههای هر دو نوار فشار دهد. شعاع چرخش و درنتیجه نسبت انتقال تغییر میکند. این اصل بهطور مشابه برای شفت خروجی بهطور معکوس اعمال میشود. به دو جفت قرقره واریاتور نیز میگویند.
جابجایی محوری دونیمه دیسک بهصورت الکتروهیدرولیک انجام میشود، بهطوریکه قسمت متحرک متغیر ثانویه بهطور طبیعی بهصورت مورب در مقابل دیسک مخروطی متحرک روی محور محرک قرار دارد. اگر اینطور نبود، زنجیر یا تسمه نمیتوانست مستقیم اجرا شود. کنترل گیربکس فشار روغن دو متغیر را با در نظر گرفتن موقعیت اهرم انتخابگر، برنامه رانندگی، موقعیت پدال گاز و البته سرعت رانندگی تنظیم میکند. افزایش شعاع گردش در یک شفت همیشه باید با کاهش گردش در شفت دیگر مطابقت داشته باشد، در غیر این صورت زنجیر یا تسمه فشار پاره میشود
مزایای گیربکس CVT
تبدیل یکپارچه گشتاور و سرعت مزایای زیادی را بهخصوص در مورد راحتی و کارایی رانندگی ارائه میدهد. از این گذشته، موتور همیشه میتواند در محدوده بهینه کار کند. با استفاده از یک برنامه رانندگی مانند “Eco” یا “Sport”، راننده حداکثر دور موتور را تنظیم میکند و گیربکس بقیه کارها را انجام میدهد. ازنظر تئوری، گیربکس CVT نسبت به هر گیربکس دستی هم اسپرت تر و هم اقتصادیتر است. پس از همه، نسبت انتقال بهینه بهطور مداوم و بدون هیچ وقفهای درکشش در دسترس است.
عدم ایجاد وقفه درکشش نهتنها باعث لذت رانندگی پویا میشود، بلکه از تکان خوردن یا پریدن خودرو درزمانی که سایر گیربکسهای اتوماتیک مجبور به درگیر شدن با کلاچ هستند، جلوگیری میکند. علاوه بر این، توسعه صدای موتور را میتوان با برنامه رانندگی مناسب محدود کرد. ازآنجاییکه دیگر نمیتواند بالاتر از مقدار مشخصشده گردش کند. از این گذشته، یک گیربکس CVT ازنظر طراحی اولیه نسبتاً ساده است و میتوان آن را با هزینه کم و صرفهجویی در فضا اجرا کرد. بنابراین برای خودروهای کوچک نیز ایدئال است.
معایب گیربکس CVT
نگاهی به معایب گیربکسهای CVT نقاط ضعف طراحی را نشان میدهد. در خودروهای سواری، کل انتقال نیرو اغلب از طریق یک تسمه فشار انجام میشود. این شامل پیوندهای رانش و تسمههای فولادی است که پیوندهای رانش را در کنار هم نگه میدارد و آنها را انعطافپذیر میکند. اگر گشتاور خیلی زیاد باشد، این نوارهای فولادی یا دستههای باند فولادی میتوانند پاره شوند. آنها همچنین در حین چرخش در گیربکس دائماً خم میشوند که میتواند منجر به خستگی مواد شود و همچنین منجر به پاره شدن تسمه فشار میشود.
زنجیرهای صفحهای مانند آنهایی که در آئودی Multitronic استفاده میشوند، میتوانند گشتاورهایی تا 400 نیوتن متر را انتقال دهند، اما باید با صداهای سوت ناشی از لرزش زنجیر مقابله کنند. مشکل را میتوان با استفاده از طولهای مختلف پیوندهای زنجیرهای سرکوب کرد. ازیکطرف، قرقرههای مخروطی متحرک محوری باید بتوانند بهراحتی جابجا شوند، اما از طرف دیگر باید بهصورت ضد گشتاور به شفت متصل شوند.
تعویض منظم روغن گیربکس، مانند آنچه توسط مرسدس بنز تجویز میشود، نیز باید جدی گرفته شود، زیرا روغن گیربکس مسئول افزایش فشار و روان کاری است. معمولاً فیلتر شده و توسط کولر بخاری به دمای مناسب میرسد. هرکسی که فواصل تغییر تعیینشده را نادیده بگیرد، در معرض خطر تکان خوردن و درنهایت پاره شدن تسمه فشار قرار دارد. دور موتور بالا میرود، اما نیروی محرکه احساس نمیشود. از این گذشته، عدم وقفه در رانش و تغییر سرعت میتواند منجر به تجربه رانندگی ناآشنا شود که گاهی اوقات ناخوشایند تلقی میشود.
تحولات فعلی در گیربکسهای CVT
تمرکز اصلی توسعه فعلی بر قابلیت اطمینان واحدها و فواصل نگهداری آنها است. از این گذشته، تعویض روغن گیربکس دقیقاً ارزان نیست. درعینحال، معایب از طریق پیشرفتهای مختلف برطرف میشود. بهعنوانمثال، تویوتا دارای گیربکسهای CVT است که ترکیبی از جفت دندهها و گیربکس متغیر پیوسته است. بهاینترتیب، قبل از شروع به کار تسمه فشار، برق بهطور مثبت منتقل میشود. تجربه رانندگی یک تعویض دنده معمولی را نیز میتوان با وسایل الکترونیکی و با توجه به نسبتهای دنده مشخص شبیهسازی کرد. این امر تا حدودی مزایای انتقال متغیر پیوسته را از بین میبرد.
نکاتی در مورد رانندگی با گیربکس CVT
در هنگام رانندگی علاوه بر رعایت تعویض روغن گیربکس تجویزشده، باید به چند نکته نیز توجه کنید. تحت هیچ شرایطی نباید اهرم انتخابگر در حالت P (علامت) یا حتی R (معکوس) قرار گیرد. این باعث آسیب به گیربکس و احتمالاً بقیه درایو میشود. در بیشتر موارد، این امر حتی با نظارت الکترونیکی امکانپذیر نیست. همچنین باید تا حد امکان از چرخاندن یا افزایش دور موتور با ترمز فشرده خودداری شود. حتی خطرناکتر، بالا بردن دور در حالت N (خنثی) و سپس در دنده جلو D است (ریو) سوئیچ کردن. گیربکس برای چنین بارهایی طراحی نشده است. وسیله نقلیه را روی سربالایی با ترمز نگه دارید نه با گشتاور روبهجلو، تا کلاچ بیجهت فرسوده نشود. بهعنوان یک قاعده، هیچ دلیلی برای تغییر حالت خنثی در چراغ راهنمایی وجود ندارد. گیربکس قادر است سرعت پیوسته موتور را با استفاده از سیستمهای مختلف جبران کند – بهعنوانمثال یا بهعنوان IVT (گیربکس بینهایت متغیر) با مجموعه دندههای سیارهای اضافی یا از طریق مبدل گشتاور. اگر واقعاً میخواهید در چراغ راهنمایی در مصرف سوخت صرفهجویی کنید، باید موتور را کاملاً خاموشکنید.
شما بهراحتی میتوانید تعیین کنید که آیا وسیله نقلیه شما مجهز به گیربکس CVT است یا یک گیربکس اتوماتیک دیگر. اگر در هنگام شتاب، دور موتور در یک محدوده سرعت زیاد تغییر نمیکند، اما خودرو همچنان سریعتر میشود، احتمالاً ماشین شما دارای گیربکس CVT است. از طرف دیگر، با یک گیربکس اتوماتیک مبدل گشتاور، فرآیندهای تعویض دنده به دلیل تغییر دور موتور قابلتوجه و شنیدنی است. یک گیربکس مدرن دوکلاچه عملاً بدون هیچ وقفهای درکشش شتاب میگیرد، اما تغییر سرعت موتور با هر تعویض دنده بهوضوح قابلشنیدن است.
تعمیر گیربکس سی وی تی (CVT) با توجه به نوع گیربکس و نوع خودرو باید با ابزارهای مناسب انجام شود، گیربکسهای سی وی تی در حال حاضر در خودروهای محدودی استفاده میشوند و همین عامل اهمیت تعمیر و سرویس آنها را چند برابر سایر گیربکسها مهم میکند، گیربکسهای سی وی تی همانند سایر گیربکسهای اتوماتیک در نامبروان با عیبیابی اولیه تخصصی تعمیر میشوند، عیبیابی شامل بررسی بخشهای داخلی و تمامی اتصالات گیربکس سی وی تی با سایر بخشهای خودرو است، اگر ایراد از داخل گیربکس باشد، جلوبندی بازشده و گیربکس بهصورت استاندارد با دقت بالا از خودرو خارج میشود، همهی این موارد برای اطمینان خاطر شما عزیزان از تعمیر کامل و صحیح گیربکس انجام میشوند.