روغنریزی گیربکس
گیربکس بخش بسیار مهمی در هر خودرو است که سبب حرکت خودرو به جلو یا عقب میشود. گاهی پیش میآید که گیربکس شروع به نشتی میکند و در این صورت حتماً زیر خودرو لکهای میبینید یا بوی تند روغن به مشام میرسد، این مورد به روغنریزی گیربکس مشهور است، روغنریزی گیربکس باید بهسرعت شناسایی و برطرف شود در غیر این صورت میتواند منجر به اختلال در عملکرد گیربکس و پاره شدن اتصالات در حین رانندگی و بروز حوادث مختلف شود.
گیربکس یک سیستم مکانیکی یا هیدرولیکی است که خودرو را به جلو یا عقب حرکت میدهد. ازاینرو گیربکس یک عنصر مهم از وسیله نقلیه شما است. گیربکس حاوی روغن برای روان کاری یاتاقانهای مختلف داخل آن است. درواقع این روغن خون ماشین شماست. روغنکاری قسمتهای متحرک موتور و گیربکس شما، برای جلوگیری از اصطکاک بین تمام قطعات فلزی استفاده میشود.
علت روغنریزی گیربکس
درپوش ضعیفی که به روغن اجازه عبور میدهد
تشت روغن گیربکس که ممکن است سوراخ یا ترکخورده باشد
مبدل گشتاور معیوب (کمتر اوقات: او مسئول تعویض دنده در گیربکس خودکار است)
خرابی کاسهنمد مرتبط با دیفرانسیل
شکستگی در فشنگی عقب خودرو
اختلال در سنسور سرعت خودرو
خرابی در کاسهنمد میله تعویض دنده
شکستگی در پیچ تخلیه گیربکس
پوسیدگی محل اتصال پوسته کلاچ و گیربکس
ایجاد ترک و یا شکستگی بر روی پوسته گیربکس و کلاچ
عدم تعویض بهموقع و درست روغن گیربکس
خرابی شیر برقی کنترل جریان روغن
پاره شدن واشرهای مهروموم کننده محفظه
خرابی و آسیب در لولههای انتقال روغن در گیربکس
در بین این عوامل خرابی کاسهنمد علت اصلی روغنریزی گیربکس است که به دلیل کیفیت پایین کاسهنمد خودرو ایجاد میشود.
روغنریزی ممکن است هم در گیربکس و هم در موتور خودرو رخ دهد، تشخیص اینکه روغنریزی مربوط به کدام بخش است امری دشوار و بسیار سخت است چراکه روغن گیربکس و موتور به هم شباهتهای زیادی دارند، تنها تفاوت بین روغن گیربکس و موتور در غلظت آنها است، روغن گیربکس غلظت بالاتری دارد. اگر در تعویض دندهها مشکل دارید و دنده شما در حال جهش است، این امر نشان میدهد که روغن گیربکس شما دچار مشکل شده است و باید خودرو را برای سرویس و بررسی به تعمیرگاه انتقال دهید.
شما میتوانید با رعایت چند نکتهی ساده از بروز روغنریزی در گیربکس جلوگیری کنید. این موارد عبارتاند از:
بررسی سطح روغن گیربکس: روغن گیربکس باید همیشه روی سطح نرمال قرار داشته باشد، درصورتیکه سطح روغن گیربکس کاهش پیدا کند باید خودرو را برای بررسی بیشتر و تعویض روغن به تعمیرگاه ببرید.
در زمان بررسی گیربکس به رنگروغن گیربکس توجه کنید، روغن گیربکس نباید تیره و کدر باشد، اگر روغن گیربکس تیره و کدر شده بود باید روغن گیربکس را تعویض کنید.
خودرو را در محلهایی که وسایل تیزی و برنده وجود دارد پارک نکنید، این وسایل ممکن است سبب آسیب به بخشهای زیرین خودرو شوند، درنتیجه اتصالات دچار نشتی میشوند و روغنریزی گیربکس رخ میدهد.
در زمان رانندگی به صداهای گیربکس توجه کنید اگر صدایی غیرعادی از گیربکس شنیدید باید فورا گیربکس را برای بررسی به تعمیرگاه منتقل کنید.
درصورتیکه عملکرد گیربکس افت کرده است، حتماً گیربکس را برای بررسی و تعمیر پیش از اینکه نشتی روغن رخ دهد به مراکز معتبر منتقل کنید.
تعمیر روغنریزی گیربکس
روغن شما شریان اصلی گیربکس شماست. بدون آن، حرکت مکانیکی داخل گیربکس شما در عرض چند ثانیه اصطکاک و گرمای بیشازحد ایجاد میکند که منجر به آسیب فاجعهبار میشود. اساساً گیربکس گیر میکند و یا اجزاء از هم جدا میشوند.
همانطور که روغن گیربکس شما خراب میشود، رطوبت، سوخت و سایر آلایندهها آن را رقیق میکنند و ویسکوزیته آن را کاهش میدهند و بر توانایی آن برای روان کاری تأثیر میگذارند. همچنین میتواند لجنی ایجاد کند که میتواند اصطکاک و استرس را بر اجزای متحرک موتور افزایش دهد. تعویض روغن گیربکس و فیلتر روغن در بازه زمانی توصیهشده توسط سازنده، تضمین میکند که روغن گیربکس تازهوارد گیربکس میشود، قبل از اینکه روغن آنقدر خراب شود که باعث آسیب شود.
اگر روغن کثیف خود را در بازه زمانی توصیهشده خودروساز که معمولاً هر سه ماه یا 4800 کیلومتر تا هر هفت ماه یا 100000 کیلومتر است، تعویض نکنید، فشار اضافی بر روی اجزای داخلی گیربکس ایجاد میشود و منجر به سایش بیشازحد گیربکس یا خرابی زودرس احتمالی شود.
درحالیکه خرابی کامل گیربکس ممکن است مدتی طول بکشد، علائم اولیه دیگری مانند ضربه زدن در زمان رانندگی، بد کارکردن گیربکس و کاهش مصرف سوخت ظاهر خواهند شد.
روغن گیربکس خودکار
روغن گیربکس خودکار یکی از سختترین مایعات در خودروی شماست. این نهتنها مسئول فشار هیدرولیک در گیربکس است که به آن امکان تعویض دنده را میدهد، بلکه روان کاری را نیز انجام میدهد، قسمتهای متحرک داخلی گیربکس را تمیز میکند و به تنظیم دمای داخلی گیربکس کمک میکند.
اکثر سازندگان توصیه میکنند روغن و فیلتر گیربکس را – در صورت وجود – هر 48000 تا 100000 کیلومتر تعویض کنید. در برخی موارد، برای انجام فلاشینگ با استفاده از ماشین، به یک مرکز تعمیر نیاز خواهید داشت، اما سایر وسایل نقلیه از شما میخواهند که فقط مخزن گیربکس را بردارید، مایع را تخلیه کنید و مایع و فیلتر را تعویض کنید.
اگر روغن گیربکس خود را تعویض نکنید، مانند روغنموتور خراب میشود و خاصیت روان کنندگی و تمیزکنندگی خود را از دست میدهد. این منجر به دماهای بالا، تجمع لجن و اصطکاک بیشازحد میشود که میتواند به کلاچهای داخلی که دندهها را جابجا میکند آسیب برساند.
با سایش کلاچهای داخلی، اصطکاک و گرما بهطور مداوم افزایش مییابد. پس از گذشت زمان کافی، تمام مواد اصطکاک روی کلاچها از بین میروند و درنتیجه باعث لغزش گیربکس یا خرابی سایر اجزای داخلی میشود. هنگامیکه لغزش یا خرابی قطعات داخلی رخ میدهد، گیربکس جدید یا بازسازیشده تنها راه برای برگرداندن خودرو به حالت عادی است.
هزینه تعمیر روغنریزی گیربکس
در برخی موارد، این نوع نشتی را میتوان بدون جدا کردن کامل گیربکس تعمیر کرد. برای انجام این تعمیر، کیتهایی وجود دارد که به تعمیرکار امکان میدهد سیستم آببندی گیربکس را تغییر دهید. این نوع تعمیر قیمت پایینتری نسبت به سایر تعمیرات مربوط به روغنریزی گیربکس دارد و معمولاً یک ساعت طول میکشد، بهطورکلی هزینهی تعمیر روغنریزی گیربکس با توجه به علتهای مختلف بروز این امر متفاوت است، باید در ابتدا عامل اصلی بروز روغنریزی در گیربکس شناسایی شود و پسازآن با راهحل مناسب روغنریزی را متوقف و بخش آسیبدیده را تعمیر کرد.
روغن ریز گیربکس یکی از حیاتیترین مشکلات در گیربکس خودرو به شمار میرود در نامبروان تعمیر روغنریزی گیربکس توسط افراد متخصص و تحت نظر تکنسینهای ماهر با عیبیابی دقیق اولیه انجام میشود.