تعمیر گیربکس دابل کلاچ (DCT)

تعمیر گیربکس نیسان تیانا cvt

در تعمیرگاه تخصصی گیربکس نامبروان، صرفا تعمیر گیربکس‌های اتوماتیک انجام می‌شود. 

لطفا در مورد گیربکس‌های دستی سوال نفرمایید.

تعمیر گیربکس دابل کلاچ (DCT)

ازنظر مکانیکی، تعمیر گیربکس دابل کلاچ (DCT) مانند یک گیربکس اتوماتیک معمولی مبدل گشتاور ندارند. بدون مبدل گشتاور، یک گیربکس دابل کلاچ (DCT) در عوض دنده‌ها را شبیه‌تر به گیربکس دستی تعویض می‌کند. تفاوت گیربکس دابل کلاچ (DCT) با گیربکس دستی در این است که یک DCT به‌جای یک شفت از دو شفت خروجی استفاده می‌کند.

 

گیربکس دابل کلاچ (DCT) چگونه تعمیر می‌شوند؟

ازآنجایی‌که این گیربکس‌ها شامل یک کامپیوتر پیچیده هستند، تعمیر آن‌ها بیشتر از یک گیربکس دستی ساده یا گیربکس اتوماتیک از پیش مونتاژ شده چالش‌برانگیز است. اساساً یک گیربکس دوکلاچه دو گیربکس دستی به‌اضافه سنسورهای رایانه است. این تعداد قطعات بیشتری را برای حذف یا جایگزینی نسبت به سایر انواع گیربکس فراهم می‌کند و مبلغی را که برای قطعات و هزینه‌های نیروی کار پرداخت می‌کنید افزایش می‌دهد. بااین‌حال، گیربکس‌های دوکلاچه به‌اندازه کافی قابل‌اعتماد هستند که این تعمیرات در مقایسه با انواع دیگر گیربکس‌ها نسبتاً نادر اتفاق می‌افتد.

چگونه متوجه شوید که گیربکس دابل کلاچ (DCT) به تعمیر یا تعویض نیاز دارد؟

ازآنجایی‌که این گیربکس‌ها بسیار قابل‌اعتماد هستند، تصمیم‌گیری در مورد تعمیر گیربکس یا تعویض آن با یک گیربکس جدید دشوار است. هنگامی‌که مشکوک هستید که گیربکس شما ممکن است نیاز به تعمیر داشته باشد، باید حداقل دو پیشنهاد دریافت کنید تا نظرات مستقلی در مورد منبع مشکل و هزینه رفع مشکل داشته باشید. به دلیل زمان و تلاش موردنیاز برای خراب کردن و بازسازی انتقال فعلی، اغلب گزینه ارزان‌تری برای جایگزینی انتقال فعلی خود با یک انتقال کاملاً جدید است.

همچنین می‌توانید با رعایت توصیه‌های سازنده در مورد سرویس و نگهداری از تعمیرات پرهزینه اولین یا بعدی گیربکس دوکلاچه خود جلوگیری کنید. شما می‌خواهید به‌طور دوره‌ای مایع انتقال را شستشو و دوباره پرکنید تا مطمئن شوید که ذرات مضر یا سایر زباله‌ها در ماشین‌آلات ظریف وجود ندارد. شما همچنین می‌خواهید در اولین نشانه مشکل به مکانیک مراجعه کنید – اغلب، یک تمیز کردن ساده یا شستشوی مایعات می‌تواند از مشکلات پرهزینه‌ای جلوگیری کند که بعداً مجبور به تعویض گیربکس خود شوید.

 

اهمیت گیربکس دابل کلاچ (DCT) در خودرو

دورانی وجود داشت که یادگیری رانندگی به معنای یادگیری مهارت در پیچیدگی تعویض دنده به‌صورت دستی و درعین‌حال دست‌کاری پدال کلاچ، گاز و دسته انتخاب‌گر دنده بود. اگرچه پدال گاز (پدال گاز) و انتخاب‌گر دنده (شیفتر) تقریباً برای همه رانندگان فعلی آشنا هستند، پدال کلاچ ممکن است آشنا نباشد

در خودرویی با گیربکس دستی، کلاچ موتور را برای چند لحظه از گیربکس جدا می‌کند تا راننده بتواند از یک‌دنده به دنده دیگر سوئیچ کند. راننده برای کار با کلاچ پدال کلاچ را به داخل فشار می‌دهد. هنگامی‌که در خودروی مجهز به گیربکس دستی از یک توقف خارج می‌شوید، پاهایتان درحالی‌که دنده اول یا معکوس را می‌گیرید، کمی رقص می‌کنند، پدال کلاچ را رها می‌کنند و مقدار مناسب شتاب را با پدال گاز اضافه می‌کنند. این روش به درجه‌ای از مهارت نیاز دارد که برخی تسلط بر آن را چالش‌برانگیز می‌دانند.

بنابراین، برای آسان‌تر کردن رانندگی، مخترعان و سازندگان به دنبال راه‌هایی برای خودکارسازی این فرآیند بوده‌اند تا ماشین‌کاری را که راننده قبلاً انجام می‌داد انجام دهد.

امروزه چندین نوع مختلف گیربکس اتوماتیک کار تعویض دنده را برای ما انجام می‌دهند. اتوماتیک‌های معمولی از مبدل‌های گشتاور برای تسهیل در تعویض دنده استفاده می‌کنند. گیربکس‌های متغیر پیوسته (CVT) از تسمه یا زنجیر و قرقره برای دست‌کاری نسبت دنده استفاده می‌کنند. موضوع این مقاله – گیربکس دوکلاچه (DCT) – در داخل شبیه به گیربکس دستی عمل می‌کند اما راننده را ملزم به کار با پدال کلاچ نمی‌کند.

 

تاریخچه کوتاه گیربکس‌های دوکلاچه

یک مهندس فرانسوی به نام آدولف کگرس به‌طور گسترده به‌عنوان پدر DCT شناخته می‌شود. او که به دنبال راهی کارآمد برای خودکارسازی انتخاب دنده در وسایل نقلیه بود، به مفهومی رسید که در اواخر دهه 1930 به گیربکس دوکلاچه تبدیل شد، اما جنگ جهانی دوم مداخله کرد و او را از اجرای ایده‌اش بازداشت.

تا دهه 1980 بود که این ایده واقعاً شکل گرفت. مانند بسیاری از پیشرفت‌های خودرویی، مسابقه‌ای انگیزه‌ای بود.

پورشه گیربکس PDK (Porsche Doppelkupplungsgetriebe) را در دهه 1980 توسعه داد و از آن در اتومبیل‌های مسابقه‌ای بسیار موفق 962 استفاده کرد. در سال 1986، یک 962 با گیربکس PDK برنده اولین مسابقه قهرمانی نمونه ورزشی جهانی خود در مونزا ایتالیا شد و یکی از معرفی‌شده‌ترین خودروهای مسابقه‌ای تمام دوران بود. بسیاری دیگر از خودروهای عملکرد محور اکنون از DCT استفاده می‌کنند.

همان‌طور که قبلاً گفتیم، در اصطلاح خودرویی، یک کلاچ میل‌لنگ تأمین‌کننده نیروی موتور را از گیربکس جدا می‌کند، بنابراین راننده می‌تواند از یک‌دنده به دنده دیگر بدون ایجاد اتصال احتمالی ماشین‌آلات سوئیچ کند. ازآنجاکه یک DCT اساساً دو گیربکس است که به‌طور هماهنگ کار می‌کنند، که هرکدام به یک کلاچ نیاز دارند به همان دلیل که یک گیربکس دستی نیاز به کلاچ دارد.

علاوه بر این، گیربکس‌های دوکلاچه نیازی به تعویض دستی راننده از یک‌دنده به دنده دیگر با استفاده از اهرم دنده ندارند. در عوض، فرآیند انتخاب دنده به‌طور خودکار انجام می‌شود تا یک DCT بتواند به‌عنوان یک گیربکس اتوماتیک عمل کند. اما همان‌طور که توضیح خواهیم داد، دنده‌ها را به همان روشی که یک گیربکس اتوماتیک معمولی با مبدل گشتاور انجام می‌دهد، انتخاب نمی‌کند.

جادوی گیربکس دوکلاچه این است که می‌تواند خیلی سریع از یک‌دنده به دنده دیگر تغییر کند. این تعویض سریع امکان‌پذیر است زیرا درحالی‌که یک‌دنده دریکی از دو گیربکس داخلی در DCT درگیر است، دنده بعدی در دومی از دو گیربکس داخلی از قبل انتخاب‌شده و برای درگیری فوری آماده است.

بنابراین، انتقال از یک‌دنده به دنده دیگر صرفاً میلی‌ثانیه طول می‌کشد و باعث می‌شود که تعویض دنده با یک DCT بسیار سریع‌تر از یک گیربکس دستی سنتی یا یک گیربکس اتوماتیک معمولی باشد. این به‌ویژه در عملکرد و اتومبیل‌های مسابقه‌ای مفید است، جایی که تقسیم ثانیه‌ها می‌تواند تفاوت بین بردوباخت باشد.

 

گیربکس دوکلاچه چگونه کار می‌کند؟

یک گیربکس دوکلاچه دارای دو کلاچ است اما پدال کلاچ ندارد. با گیربکس دستی سنتی، درگیر شدن کلاچ به راننده نیاز دارد که از پدال کلاچ استفاده کند. با یک DCT، کلاچ کنترل الکترونیکی درگیر شده و دستوراتی را به هیدرولیک داخلی گیربکس صادر می‌کند.

هر یک از دو کلاچ با یکی یا دیگری از دو گیربکس داخلی مرتبط است. اغلب، یکی از این گیربکس‌ها دارای دنده‌های فرد است و دیگری دنده‌های زوج را کنترل می‌کند. (یکی از گیربکس‌ها دنده‌عقب را نیز برای پشتیبان گیری در خود جای‌داده است.)

در حین رانندگی خودرو با DCT، بسته به دنده انتخابی، یکی از گیربکس‌های داخلی با موتور درگیر می‌شود و خودرو را نیرو می‌دهد درحالی‌که دیگری از موتور جدا می‌شود، اما با دنده بعدی که از قبل برای استفاده انتخاب‌شده است. تغییر بین دنده‌ها سریع است و بدون وقفه در جریان گشتاور در خط محرکه اتفاق می‌افتد.

دو حالت: اتوماتیک و دستی

در DCT معمولی، هنگام رانندگی در حالت اتوماتیک، گیربکس دنده بعدی را از قبل انتخاب می‌کند و سپس تمام اقدامات لازم برای تعویض بین دنده‌ها را انجام می‌دهد. DCT دو کلاچ را در صورت لزوم برای بالا بردن دنده در حین شتاب گیری و پایین آوردن دنده در هنگام کاهش سرعت فعال و رها می‌کند. تغییرات دنده به‌صورت ترتیبی است که به ترتیب عددی بالا و پایین است. بااین‌حال، یک DCT به دلیل فرآیند پیش انتخاب دنده دوکلاچه می‌تواند به‌سرعت در طیف کامل دنده‌های خود پیشرفت کند.

علاوه بر عملکرد خودکار، یک DCT مدرن می‌تواند به‌عنوان یکدستی بدون کلاچ نیز عمل کند. این بدان معناست که راننده می‌تواند دنده بعدی را به‌صورت دستی انتخاب کند، معمولاً با استفاده از اهرم‌ها (دنده شیفترها) روی فرمان. راننده به‌هیچ‌وجه نیازی به استفاده از پدال کلاچ یا فعال کردن کلاچ ندارد. الکترونیک و هیدرولیک گیربکس به‌طور خودکار هر دو کلاچ داخلی را درگیر می‌کنند. تعویض دنده به‌صورت دستی امکان تعویض دنده‌های بالا و پایین بسیار سریع را فراهم می‌کند و به راننده کنترل کامل رفتار گیربکس را می‌دهد.

 

گیربکس دابل کلاچ (DCT) چه تفاوتی با سایر گیربکس‌های اتوماتیک دارد؟

گیربکس‌های اتوماتیک معمولی از مبدل گشتاور برای انتقال نیروی موتور به گیربکس و به چرخ‌های محرک استفاده می‌کنند. مبدل گشتاور که اساساً یک وسیله انتقال گشتاور هیدرولیک است، انتقال نیرو را ممکن می‌سازد، اما همچنین می‌تواند قدرت را از گیربکس جدا کند وقتی موتور در سرعت‌های بسیار پایین موتور کار می‌کند. این به رانندگان اجازه می‌دهد بدون تعویض دنده خودرو بایستند و بیکار بنشینند. در یک DCT، دو کلاچ عمل کوپلینگ و جداسازی را انجام می‌دهند.

گیربکس‌های متغیر پیوسته (CVT) نوع دیگری از گیربکس‌های اتوماتیک هستند و محبوبیت فزاینده‌ای دارند. یک CVT از یک سیستم قرقره متحرک همراه با یک تسمه یا زنجیر برای تنظیم نسبت دنده در محدوده وسیعی استفاده می‌کند. یک گیربکس CVT شامل تعویض گسسته دنده‌ها از یکی به دیگری مانند یک اتوماتیک معمولی یا یک DCT نیست. در عوض، می‌تواند نسبت درایو را بر اساس نیاز برق تغییر دهد.

CVT ها معمولاً راندمان سوخت عالی را ارائه می‌دهند، اما ویژگی‌هایی دارند که برخی از رانندگان آن را قابل‌اعتراض می‌دانند. برای مبارزه با این موضوع، خودروسازان معمولاً نسبت‌های عملکرد CVT خاص را برنامه‌ریزی می‌کنند و حس و صدای شتاب را بیشتر شبیه به گیربکس اتوماتیک معمولی می‌کنند. برخی از آن‌ها حتی دنده‌های دست‌وپا را برای کنترل نسبت‌های از پیش برنامه‌ریزی‌شده به راننده ارائه می‌کنند، مانند مدل‌های مدرن سوبارو.

برخلاف یک CVT، یک گیربکس دوکلاچه مانند یک گیربکس اتوماتیک معمولی دنده‌ها را تغییر می‌دهد، اما این کار را با سرعت بیشتری انجام می‌دهد و با اتلاف قدرت بسیار کمتر در انتقال. یک DCT همچنین در گوش یک علاقه‌مند به رانندگی احساس رضایت بیشتری دارد.

مانند CVT ها، DCT ها معمولاً در مقایسه با انواع دیگر گیربکس‌ها، مصرف سوخت بسیار خوبی را ارائه می‌دهند، اما دارای چند جنبه منفی هستند.

برخی از رانندگان ممکن است تعویض سریع با برخی از DCT ها را ناگهانی و ناراحت‌کننده بدانند

هنگام جابجایی بین دنده‌عقب و درایو، DCT گاهی اوقات ممکن است دچار تردید شود

تردید مشابهی گاهی در هنگام شتاب اولیه از یک توقف مشهود است

گیربکس‌های دوکلاچه معمولاً در خزش به جلو با سرعت‌های بسیار کم هنگامی‌که در چراغ توقف هستند یا به جلو در پارکینگ حرکت می‌کنند مهارت ندارند.

به همین دلایل، بسیاری از خودروسازان ترجیح می‌دهند از گیربکس‌های اتوماتیک مبدل گشتاور سنتی یا CVT در خودروهای خود به‌جای DCT استفاده کنند. اما برای خودروهای پرفورمنس، گیربکس‌های دوکلاچه همچنان یک انتخاب محبوب هستند.

 

چه خودروهایی از گیربکس دوکلاچه استفاده می‌کنند؟

گیربکس دوکلاچه DCT Porsche PDK Shifter

چندین خودروی پرفورمنس فعلی گیربکس دوکلاچه ارائه می‌دهند. ازجمله آن‌ها می‌توان به آئودی R8، فورد موستانگ شلبی GT500، نیسان GT-R و پورشه 718 و 911 اشاره کرد. اما DCT ها به خودروهای اسپرت سطح بالا محدود نمی‌شوند. به‌عنوان مثال، آن‌ها را در کیا فورته GT و فولکس واگن GTI خواهید یافت. یکی از عجیب‌ترین کاربردهای این فناوری در مدل‌های هیبریدی و پلاگین هیبریدی هیوندای آیونیک است.

به نظر می‌رسد پیشرفت در فناوری گیربکس اتوماتیک معمولی، محبوبیت آینده گیربکس‌های دوکلاچه را تهدید می‌کند. برخی پیش‌بینی می‌کنند که مدل‌های کمتر و کمتری فناوری DCT را در آینده ارائه می‌دهند. اما آن دسته از خودروهایی که در حال حاضر دارای آن‌ها هستند، از توانایی خود در تعویض سریع دنده با حداقل از دست دادن گشتاور سود می‌برند.

 

مزایای گیربکس دابل کلاچ (DCT)

سهولت رانندگی ترکیبی باقابلیت کنترل قدرت

ازآنجایی‌که تعویض دنده مکانیکی وجود ندارد، راننده مجبور نیست در حین رانندگی و تغییر سرعت، دنده‌ها را بالا یا پایین تغییر دهد. همچنین هیچ پدال کلاچ وجود ندارد، بنابراین شما به‌طور تصادفی موتور را در وسط ترافیک از بین نخواهید برد. درعین‌حال، اگر می‌خواهید کنترل بیشتری بر قدرت خودروی خود داشته باشید، مانند جاده‌های یخی یا برفی، می‌توانید حالت‌های رانندگی را تغییر دهید تا کنترل دنده خود را در دست بگیرید. در این حالت، معمولاً می‌توانید دنده‌ها را با مجموعه‌ای از پدل‌های روی فرمان یا تعویض دنده توسط کنسول میانی تغییر دهید.

تعویض دنده سریع‌تر

یکی دیگر از مزایای قابل‌توجه تعویض سریع و روان دنده است. این واقعاً مزیت و دلیل اصلی توسعه این نوع انتقال است. به همین دلیل، راننده و سرنشینان در یک خودروی DCT از سواری نرم‌تری لذت خواهند برد و احساس می‌کنند هر دنده بسیار کمتر از یک وسیله نقلیه دنده دستی یا اتوماتیک تغییر می‌کند.

شتاب سریع‌تر

یک مزیت جانبی برای تعویض سریع‌تر دنده، شتاب سریع‌تر است. مکث بسیار کمتری وجود دارد که در هنگام تعویض دنده قدرت خود را از دست می‌دهید، بنابراین شتاب نرم و سریع‌تری را تجربه خواهید کرد. این دلیل دیگری است که چرا گیربکس‌های دوکلاچه در خودروهای کوچک‌تر و اسپرت به‌خوبی کار می‌کنند.

مصرف سوخت بهتر

یکی دیگر از مزایای جانبی تعویض سریع‌تر دنده، مصرف سوخت بهتر است. هر زمان که یک مکث دارید که در آن نیرو موقتاً قطع می‌شود، موتور شما باید کمی سخت‌تر کار کند، پس از بازیابی نیرو برای افزایش مجدد سرعت. این به‌مرورزمان مسافت پیموده شده بنزین را برای شما هزینه خواهد داشت. با حفظ قدرت پایدارتر از طریق تعویض دنده، متوجه می‌شوید که مخزن بنزین شما کمی بیشتر دوام می‌آورد.

تعمیر گیربکس دابل کلاچ (DCT) در نامبروان با توجه به‌تمامی موارد فوق و نوع این گیربکس به‌صورت کاملاً اتوماتیک و به‌روز و توسط استادکاران متخصص انجام می‌شود، تمامی خدمات تعمیر گیربکس در نامبروان مطابق استانداردهای روز جهانی با ضمانت‌نامه ارائه می‌شوند.

امتیاز 5 از 5

برای رفع مشکل خودروی خود و یا انجام سرویس های دوره ای و یا هماهنگی جهت ارسال خودروبر رایگان در تمامی نقاط کرج، با کارشناسان ما تماس بگیرید:  ۰۹۱۲۷۶۵۶۰۶۷

——————————————————-

راه های ارتباطی با نامبروان

موبایل (ایمان پرناک): ۰۹۱۲۷۶۵۶۰۶۷

اینستاگرام: gearboxnumber1@

کانال آپارات نامبروان

کانال یوتوب نامبروان

——————————————————-

در تعمیرگاه تخصصی گیربکس نامبروان، صرفا تعمیر گیربکس‌های اتوماتیک انجام می‌شود. 

لطفا در مورد گیربکس‌های دستی سوال نفرمایید.

ایمان پرناک

تعمیرگاه تخصصی گیربکس نامبروان با مدیریت ایمان پرناک، فعالیت خود را از سال ۱۳۹۲ در زمینه تعمیرات گیربکس های اتوماتیک آغاز کرد.

این تعمیرگاه همواره به دنبال ارایه بهترین خدمات و سرویس ها به مشتریان خود بوده است و اکنون مجهز به پیشرفته ترین دستگاه های عیب یاب تخصصی گیربکس کلیه خودروها می باشد.

تعمیرگاه گیربکس نامبروان جهت جلب رضایت شما مشتریان گرامی، خدماتی چون مشاوره تلفنی و همچنین خودروبر رایگـان از سراسر نقاط کـرج قرار داده است.

ایمان پرناک: ۰۹۱۲۷۶۵۶۰۶۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *