تعمیر حرفه ای گیربکس
تعمیرگاه گیربکس
یکی از قطعات اصلی خودرو پس از موتور گیربکس است. گیربکس ها بدون در نظر گرفتن دستی یا اتوماتیک بودنشان نقش مهمی در خودرو ایفا می کنند و در صورتی خرابی گیربکس، اگر خرابی در زمان درست شناسایی و به طور صحیح رفع نشود می تواند سبب خرابی سایر قطعات و لوازم خودرو شود.
فردی که گیربکس را تعمیر می کند باید دقت و مهارت کافی در زمینه ی تعمیر گیربکس داشته باشد لذا مراجعه به مراکز معتبر که دارای افراد حرفه ای در زمینه تعمیر گیربکس باشند امری ضروری برای سلامتی و افزایش طول عمر خودرو است.
تعمیر حرفه ای گیربکس
تعمیر گیربکس مانند تعمیر موتور امری کاملا تخصصی به شمار می رود و به دانش و مهارت کافی نیاز دارد، فردی که گیربکس را تعمیر میک ند باید بتواند بسته به نوع گیربکس و میزان آسیب وارد شده به گیربکس بهترین روش را برای تعمیر و حتی سرویس گیربکس انتخاب کند تا آسیب دوباره ای به گیربکس و سایر بخش های خودرو وارد نشود.
گیربکس اتوماتیک شما یک سیستم حیاتی در وسیله نقلیه شما است و برای اطمینان از کارکرد طولانی مدت نیاز به مراقبت و توجه مناسب توسط شما دارد. بسیاری از مردم نمی دانند که گیربکس اتوماتیک ممکن است هزینه بیشتری نسبت به یک موتور داشته باشد.اگر می خواهید مشکل ایجاد شده در گیربکس برطرف شود و گیربکس دوباره دچار مشکل نشود باید به مراکزی که تعمیر حرفه ای گیربکس را انجام می دهند برای رفع مشکل گیربکس مراجعه کنید.
گیربکس اتوماتیک شما یک سیستم بسیار پیچیده مکانیکی و کامپیوتری است. به همین دلیل تعمیر گیربکس اتوماتیک شما می تواند گرانتر از موتور شما باشد (بسته به ماشین خاص شما). این بدان معناست که اگر یکی از این علائم ظاهر شد بهتر است به جای نادیده گرفتن یا صبر کردن برای از بین رفتن آن توجه کنید. در صورت غفلت از خدمات آن، ممکن است هزینه و ناراحتی زیادی برای شما به همراه داشته باشد.
گرمای بیش از حد یکی از شایع ترین علل خرابی گیربکس است که ممکن است به دلیل کشیدن بار سنگین (مانند تریلر)، رانندگی در شرایط برفی یا ترافیک توقف و حرکت در گرمای بیش از حد رخ دهد. هنگامی که دمای انتقال افزایش می یابد، سیال می سوزد و شروع به از دست دادن کیفیت روانکاری خود می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، گیربکس سخت می شود و مستعد نشتی می شود که باعث خرابی انتقال می شود. گیربکس شما نیز ممکن است به دلیل طراحی ضعیف خودرو، تعمیر و نگهداری ضعیف، نوع مایع اشتباه یا رانندگی سخت از کار بیفتد.
با بررسی منظم گیربکس خود برای نشتی از خرابی انتقال جلوگیری کنید. اگر به موقع مشکلی را پیدا کنید، می توانید از خرابی کامل انتقال جلوگیری کنید. ماشین خود را به صورت دستی چک کنید یا به مکانیک ببرید تا سطح گیربکس شما را بررسی کند تا سطح مایع شما همیشه حفظ شود. ماشین خود را برای تعمیرات منظم بیاورید تا هنگامی که رنگ آن تیره یا کدر می شود مایع آن را تعویض کنید. اطمینان حاصل کنید که از مایع گیربکس مناسب برای ماشین خود استفاده می کنید، همانطور که در کتابچه راهنمای مالک خودرو شما مشخص شده است. هنگام رانندگی از توقف و استارت مکرر خودداری کنید. قبل از تعویض دنده پارکینگ از توقف کامل خودرو مطمئن شوید.
مرکزی که به صورت تخصصی در امر تعمیر حرفه ای گیربکس فعالیت می کند نسبت به تمامی این موارد آگاهی کامل دارد و مشکل ایجاد شده در گیربکس ابتدا به دقت بررسی و مواردی که بیان کردیم همگی بازبینی می شوند و سپس بسته به میزان آسیب تعمیر و یا حتی در صورت لزوم تعویض گیربکس در نظر گرفته می شود.
تعمیر حرفه ای گیربکس
نشانه های خرابی گیربکس
مواردی مختلفی می توانند نشان دهنده ی بروز مشکل یا خرابی گیربکس باشند، نکته ی مهمی که در تمام این موارد یکسان است مراجعه به موقع به تمعیرگاه برای معاینه و رفع عیب احتمالی گیربکس خودرو است.
گیربکس یکی از قطعات مهم در خودرو است و اهمیت آن به حدی بالا است که اگر خرابی گیربکس در زمان مناسب تعمیر نشود می تواند سبب خرابی موتور و سایر قطعات در خودرو شود که در این صورت هزینه ی زیادی بر عهده ی شما خواهد بود.
گیربکس دارای دو نوع گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک است، گیربکس دستی نوع ابتدایی تر گیربکس است و در اغلب خودرو های جدید کمتر از گیربکس دستی استفاده می شود.
گیربکس اتوماتیک به دلیل سهولت بیشتری که در استفاده دارد بیشتر مورد توجه قرار دارد و در اغلب خودرو های داخلی و خارجی در حال حاضر از گیربکس اتوماتیک استفاده می شود.
تمام انواع گیربکس های اتوماتیک خوب نیستند و برخی از آن ها عیوب و ضعف های ذاتی دارند که رفع آن ها عملا امکان ناپذیر است لذا باید در ابتدای خرید دقت و توجه زیادی به این دست موارد داشته باشید.
حتما اطلاعات گیربکس و نوع گیربکس خودرویی که قصد خرید آن را دارید به دقت بررسی کنید. گیربکس اتوماتیک به دلیل جا به جایی خودکار دنده برای افرادی که مسیر های مداوم و طولانی را در سفر و حرکت هستند انتخاب مناسبی است و آن ها را کمتر دچار خستگی ناشی از عوض کردن دنده می کند.
اگر شما تا به حال پشت فرمان یک خودرو با گیربکس اتوماتیک بودهاید، احتمالاً متوجه دو تفاوت عمده بین گیربکس دستی و اتوماتیک شده اید:
هیچ پدال گازی در یک ماشین مجهز به گیربکس اتوماتیک وجود ندارد.
تغییر دستی دندهها در گیربکس اتوماتیک احساس نمیشود. به محض اینکه دنده را در حالت حرکتقرار دهید، همه چیز به طور خودکار انجام میشود.
گیربکس های اتوماتیک (با مبدل گشتاور) و انتقال دستی (با کلاچ) هر دو نتیجه یکسانی را تولید میکنند، اما آنها این کار را به دو روش کاملاً متفاوت انجام میدهند. در عین حال، عملکرد انتقال اتوماتیک فوقالعاده است.
نسبت دنده گیربکس
در سیستمهای مکانیکی، دندهها برای تغییر سرعت یا جهت چرخش شفت ها به کار میروند. برای این منظور، حداقل دو چرخ دنده که دندان هایشان به هم متصل شوند، روی شفت ورودی و خروجی نصب شدهاند. نسبت دنده به سادگی نسبت تعداد دور چرخش چرخ دنده محرک به تعداد چرخش در چرخ دنده ی متحرک است.
هدف از ساخت یک گیربکس اتوماتیک چیست؟
همانند گیربکس های دستی عملکرد اصلی گیربکس اتوماتیک تولید طیف وسیعی از سرعت و گشتاور با وجود محدوده کوچکی از سرعت و گشتاور تولید شده توسط سیستم نیروی محرکه است.
به عبارت دیگر هر سیستم پیشرانه محدوده محدودی از سرعت و گشتاور ایجاد میکند که به کمک گیربکس با کمک دندهها یا سیستمهای مشابه افزایش پیدا می کند.
بدون سیستم گیربکس، ماشینها محدود به نسبت دنده هستند و این نسبت این دنده ها باید به گونهای باشد که به وسیله نقلیه اجازه دهد تا در محدوده ی مجاز بودن حرکت به حداکثر سرعت مورد نظربرسد. برای مثال اگر میخواهید اتومبیل تان به سرعت بالای ۱۲۸ کیلومتر بر ساعت برسد ، نسبت دنده باید مشابه دندهی ۳ در اکثر جعبهدندههای خودکار باشد.
تعمیر حرفه ای گیربکس
شما ممکن است هرگز اتومبیل را با یک گیربکس دستی تنها با دنده سه رانندگی نکرده باشید.عقب نداشته باشید. اگر این کار را انجام دهید فوراً متوجه خواهید شد که شما تقریباً هیچ شتابی در آغاز و حداکثر سرعت خود ندارید. نیروی محرکه شما در محدوده قرمز دور موتور فریاد میکشد. اتومبیلی که در این شرایط قرار دارد به سرعت خراب میشود و تقریباً غیرقابلاستفاده میشود.
بنابراین سیستم انتقال قدرت از گیربکس استفاده میکند تا بیشترین گشتاور پیشرانه را ایجاد کند و سرعت خود را در بازه مناسب حفظ کند. هنگام کشیدن یا حمل بارهای سنگین، انتقال قدرت خودرو میتواند به اندازه کافی داغ شود که به راحتی روغن گیربکس را بسوزاند. برای اجتناب از این مشکل، رانندگانی که کار آنها کشیدن یا حمل بار سنگین است باید از وسایل نقلیه مجهز به خنککننده سیستم انتقال قدرت استفاده کند.
تفاوت کلیدی میان گیربکس دستی و گیربکس اتوماتیک این است که در گیربکس دستی مجموعهی چرخدندههای متفاوتی به محور خروجی پیشرانه قفل میشوند. با این حال در گیربکس اتوماتیک، تمام نسبت دندههای مختلف تنها با مجموعهای از چرخدندهها حاصل میشود. این کار با استفاده از یک مجموعه از دندهها ممکن میشود.
کلاچها و تسمههای مهار در گیربکس خودکار
در یک گیربکس خودکار بسیاری از اجزا باید به کمک کلاچها و تسمههای مهار به یکدیگر وصل یا از هم جدا شوند. صفحه حامل به کمک کلاچ به پوسته ی مبدل گشتاور متصل میشود. چرخ دنده ی خورشیدی کوچک با یک کلاچ از توربین جدا میشود و میتواند به صورت هرزگرد بچرخد. چرخ دنده ی خورشیدی بزرگ توسط تسمه ی مهار به پوسته متصل میشود و ساکن میشود. هر تغییر دنده یک سری عملیات را انجام میدهد.
تسمه های مهار در گیربکس
دو تسمه ی مهار کننده در گیربکس وجود دارد. در یک جعبهدنده، تسمه های فشار در واقع تسمههای فولادی هستند که دور محفظه ی چرخ دندهها قرار دارند و متصل به پوسته قرار گرفتهاند. این تسمه ها توسط سیلندرهای هیدرولیکی در جعبهدنده فعال و عمل می کنند.
کلاچ کمی پیچیدهتر در انتقال قدرت است. هر کلاچ توسط روغن تحت فشار فعال میشود که وارد پیستون میشود. فنر در کلاچ با کاهش فشار هیدرولیکی در پیستون کلاچ به موقعیت اصلی خود باز میگردد.
جمع بندی
در این مقاله گیربکس اتوماتیک و نکاتی که باید در تعمیر حرفه ای آن مد نظر داشته باشید را بررسی کردیم.